Sunucu Satın Alırken

IP Tabanlı Sistemler
Sunucu Satın Alırken

Sunucu Satın Alırken

Sunucu satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular vardır.

1) Amaç. Sunucuyu ne için kullanacaksınız? Bir veritabanı mı barındıracak, yoksa e-posta gibi bir uygulama mı? Şirketinizin web sitesini çalıştırmak için mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Yoksa birçok uygulamaya ev sahipliği mi yapacak ya da ana sunucunun arızalanması durumunda bir yedek olarak mı çalışacak?

Sunucuyu ne amaçla kullanmayı planladığınız ihtiyaç duyduğunuz işlemci türünü belirlemenize yardımcı olacaktır: tek çekirdekli, çift çekirdekli ya da dört çekirdekli. Daha az zorlayıcı uygulamalar için tek çekirdekli bir işlemci yeterli olabilir. Uygulamalarınız yoğun bir çoklu işlem kullanımı gerçekleştiriyorsa - örneğin, bir çok sanal sunucu kullanıyorsanız - daha fazla çekirdekli bir işlemciye sahip bir sunucu seçmeniz anlamlıdır. Tek bir sunucudaki soğuk çalışan çiplere ve en son güç yönetim özelliklerine sahip çift ya da dört çekirdekli işlemciler daha fazla işlem gücü sunabilir ve benzer performans gösteren tek çekirdekli işlemciye göre daha az ısı üretir.

Sunucu ihtiyacınız desteklemeniz gereken kullanıcı sayısına, bunların uzaktan yönetilip yönetilmeyeceğine, ağın ne kadar iyi performans göstermesi gerektiğine ve ne kadar bir sabit disk depolamasına ihtiyaç duyduğunuza bağlıdır. Bellek gereksinimleri ve ağ bağlantısı da önemlidir.

2) Ortam. Sunucuyu nasıl bir ortamda çalıştıracaksınız? Küçük bir uzak ofis ya da bir şube desteklemeniz gerekiyorsa, bir tower sunucu, tek başına duran, her şeyi içeren kasasıyla, büyük olasılıkla daha pahalı, daha yüksek güç tüketimi gerektiren raflı bir sunucuya göre daha iyi bir seçenek olacaktır.

İçinde birçok sunucunun çalışacağı bir veri merkezi için, alan önemli bir konudur. Raflı sunucular küçük kasalara sıkışabilirler, bazılarının dahili kablolaması ve ağ bağlantıları vardır, bu da veri merkezi kablo karmaşasını ve ihtiyaç duyulan alan büyüklüğünü azaltır. Sunucu rafları kendi soğutma sistemlerini de içerirler, bu da aşırı ısınmayı önler ve klima kullanım maliyetlerini düşürür.

Büyük miktarda işlem gücünü küçük bir alana sığdırmanız gerekirse, modüler blade sunucular güç ve soğutma sorunlarının çözümüne yardımcı olabilecek bir alternatif oluştururlar. İnce blade sunucu modülleri içinde barındırdığı sunucularla güç, ağ ve depolama bağlantısını paylaşan bir kasaya sığarlar.

Ve emlak maliyetlerini dikkate almayı hiç bir zaman unutmayın. Bazen biraz daha pahalı, enerji kullanımı açısından verimli çok çekirdekli sunucuları seçmek emlak konusunda rahat ederken ihtiyaç duyduğunuz performansı sunabilir.

3) Performans. Sunucudan nasıl bir performans istiyorsunuz? Gerek duyduğunuz sunucuyla destek vereceğiniz kullanıcı sayısı, yanıt süresi ve kullanılabilirlik kararınızı etkileyen faktörlerdir. Yanıt süresinin hızlı olması ne kadar önemli? Sunucunun günde 24 saat, haftanın 7 günü kullanılabilir olması gerekiyor mu? Yoksa bir miktar çalışmama süresi kabul edilebilir mi? Sunucu ve ağ kullanılabilirliğini garanti altına almak için neler yapmanız gerekir? Artıklı diskler, yeterli soğutma için artıklı fanlar ve artıklı güç kaynaklarını düşünün. Sisteminizin tek bir hata noktası olup olmadığını belirleyin ve bunu önlemek üzere artıklı özellikler ekleyin.

4) Enerji .Enerji konusunda hangi konuları değerlendirmeniz gerekir? Enerji maliyetlerinin önemli bir bütçe harcaması haline gelmesiyle birlikte, kuruluşunuzda güç kullanımını nasıl azaltabilirsiniz? Çok çekirdekli sunucular ve blade sunucular ihtiyaç duyduğunuz performansı sunarken genel soğutma maliyetlerini azaltabilirler. güç yönetim özelliklerine sahip sunucular enerji tüketimini azaltabilir.

5) Yönetim. Sunucuların gözlenmesi, izlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Sunucuyu uzaktan izlemek sizin için ne kadar önemli? uygun yazılım desteğine sahip serverlar uygulamaları uzaktan hayata geçirmenize ve performansı, gücü ve sanal makineleri yönetmenize ve bakımını yapmanıza yardımcı olur.

Yorumlar

    Bu yazıya daha önce hiç yorum yapılmamış.
    İlk yorumu sen yap!

Sende Yorum Yap