SIP Trunking Nedir? Avantajları Nelerdir

IP Tabanlı Sistemler
SIP Trunking Nedir? Avantajları Nelerdir

SIP Trunking Nedir? Avantajları Nelerdir

Genel olarak SIP Trunking şu anlama gelir;

Bir SIP server kendisine gelen SIP requestleri istediği gibi isleyebilir. Örneğin alınan bir SIP requestin nasil route edileceğine, nasil authenticate edileceğine, PSTN'e yönlendirileceğine, requestin sonlandirilacağına veya hangi headerlarin eklenip hangilerinin çıkarılacağına karar verebilir. Bir SIP request'e (SIP request headerindaki "route" alani ile tanimlanmis) önceden tanımlanmış işlemlerin uygulanmasına SIP trunking, işlemler toplamı ve SIP request tanimina ise SIP trunk denir. Örneğin;

- PSTN bağlantı Trunk'ı: önceden tanımlanmışbir SIP request server'a ulaştığında ilk olarak TLS mutual authentication uygulanir ve sadece önceden provize edilmiş kullanıcıların devam etmesine izin verilir. Daha sonra server'a ait routing tablolarında tanımlanmış PSTN gateway'e yönlendirilir.
- Filtering Trunk: Çoğunlukla SBC (Session Border Controller) ya da benzer serverlar tarafından kullanılır. Gelen SIP request headerlarını önceden belirlenmiş header tablosu ile karşılaştırır ve fazla olan headerları requestten çıkartarak requesti bir sonraki noda gönderir.
- Voicemail Trunk: Voicemail server tarafindan kullanılır ve kullanıcıları geçerli bir sertifika ile authenticate eder.

Gercek dünyada ise SIP trunk'in genel kullanim alani sirketlere tek bir IP bağlantisi üzerinden coklu PSTN bağlantı hizmeti vermektir. Bilindiği gibi günümüzde voip hizmeti PSTN'e gore daha ucuz ve daha kaliteli ses bağlantısı sunmaktadir. Bu yüzden coğu büyük firma şirket icinde IP-PBX aracılığı ile voip iletişimine geçmiştir. PSTN ile bağlantı kurmak için ise ITSP (Internet telephony service provider - Internet telefonu servis saglayicisi) şirketlerinin verdigi PSTN hizmetinden yararlanmaktadır. Böylece şirket ses hizmeti için ayrıca TDM hat kiralamak ya da PSTN gateway kurmak zorunda kalmaz.

Basit bir SIP PBX trunking örneği;

Şekilde de görüldüğü gibi şirket hem dış dünyadaki PSTN ağına erişebilmekte hem de internet üzerinden ofis dışındaki IP telefonlar ile bağlantı kurabilmektedir. ITSP firmasi gereken QoS sağlamakla yükümlüdür. Dikkat edilmesi gereken bir nokta internet uzerinden ulaşılan IP telefonlar'a ofis içerisinde IP PBX aracılığı ile sunulan tüm servislerin sunulamamasidir.

Bir diğer alternatifi ise hosted PBX trunking olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntem öncekine göre daha ucuzdur çünkü müşteri IP PBX sistemini ofise kurmak yerine baska bir firmadan kiralar.

Hosted PBX trunking örneği;

Şekilde de görüldüğü gibi ofis icindeki ve disindaki telefonlar kiralanan PBX sistemine baglandigi icin hepsi aynı servislerden yararlanmaktadır. Sistemin dezajantajı ise ofisten direk internete bağlantı kuruldugu için bir önceki sistemde ITSP tarafindan sunulan QoS hizmetinden yaralanılamamasidir.

Özet olarak müşterilerin SIP trunking kullanimi ile elde ettigi avantajlar;

  • - BRI ve PRI aboneliklerinden ya da lokal PBX PSTN gateway kurulumundan kurtulur.
  • - Ofis ağı basitleşir.
  • - Yeni ofis eklemek ya da ofisi taşımak kolaylaşır.
  • - Bircok BRI/PRI aboneligi yerine tek bir IP aboneligi yeterlidir.
  • - Ses ve veri iletisimi tek bir IP kanali paylasir.

Servis saglayicilara getirdigi avantajlar ise;

  • - T1/E1 altyapi harcamaları azalır.
  • - Haftalar süren provizyon işlemlerini birkaç saatte yapabilir.
  • - UC, FMC gibi yeni nesil SIP uygulamaları müşterilerine sunar

Yorumlar

    Bu yazıya daha önce hiç yorum yapılmamış.
    İlk yorumu sen yap!

Sende Yorum Yap