IP kameralar Nasıl Çalışır? Görüntüler Nasıl Kaydedilir?

IP Tabanlı Sistemler
IP kameralar Nasıl Çalışır? Görüntüler Nasıl Kaydedilir?

IP kameralar Nasıl Çalışır? Görüntüler Nasıl Kaydedilir?

IP kameralardan elde edilen görüntüler NVR , hybrid DVR ve ağ video kaydedici adı verilen cihazlarla kayıt altına alınmaktadır.

IP kamera nedir?

IP kameraların, analog giriş çıkışlı kameralardan temel yapı olarak hiç farkları yoktur. Çalışma mantıkları aynıdır, tek farkları görüntülerini aktarma yöntemleridir. Analog kameralardan görüntü,BNC denilen kompenent yardımıyla alınarak koaksiyel kablo, CAT 5-6 veya farklı bir kablo yardımı ile DVR adı verilen kayıt cihazına aktarılmakta ve burada kayıt altına alınmaktadır.

IP kameralarda ise bu işlem yani görüntü aktarımı kablo yardımı ile olmamakta (enerji ve network kablosu var tabiki) görüntüler networke aktarılmaktadır.Bunun için network ağından kameraya bir cat5 veya cat 6 kablosu çekilmelidir.Bazı IP kameralar hem görüntü alışverişini hem de enerji ihtiyacını PoE Özelliği yardımıyla aynı kablo üzerinden sağlayabilmektedir. Yani görüntü kablolar vasıtası ile direk olarak bir kayıt cihaza gönderilmeyip, internet ortamına bırakılmaktadır. Güvenlik kamera sistemlerine CCTV sistemi denilmesi görüntülerin bir noktada toplanarak orada kayıt altına alınması ve istenildiğinde tekrar izlenmeye izin vermesinden kaynaklanmaktadır peki ağa atılan bir görüntü nasıl bulunup kayıt altına alınacak? IP kamera sistemlerinde şüphesiz en temel soru-sorun budur. Üreticiler bunun için farklı seçenekler sunmaktadır. Biz öncelikle IP kamera sistemlerinin çalışma mantığını anlatarak sistemlerin çalışmasının daha kolay anlaşılmasını sağlamayı deneyelim.

IP kameralar İnternet’e bağlanan tüm cihazlar gibidir. IP-CCTV sistemindeki her ıp kamera farklı bir iç ıp adresi alarak adreslenir. Bu sayede ağda pc-tablet-akıllı telefon vb. cihaz gibi algılanır çünkü her ıp kameranın veya görüntü kayıt cihazının (NVR- hybrit DVR- NAS vb.) kendi işlemcisi, işletim sistemi (genellikle Linux) ,sayısal giriş (sensör) / çıkış (röle) adresleri ve görüntü alabilme (kamera) özelliğine sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı,yapılabilmekte, hatta ürün özelliklerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedirler.

IP kamera görüntü kayıtları nasıl yapılabilir?

Ağa bağlandığı anda bir ıp adresi alarak sabit bir adrese sahip olan IP kameraya ait görüntüler; H-DVR (hybrid dvr), NVR , NAS , SAN, AĞ VİDEO KODLAYICI vb. cihazlar yardımı ile network ağında tespit edilir ve kayıt altına alınabilir. Birçok IP kamera üreticisi kameranın bünyesine SD kart girişleri koyarak kameranın üzerinde geçicide olsa kayıt işlemi yapılmasına izin vermektedir. SD kart kayıt için kullanışlı mıdır diye soracak olursak. Tabiki sistemden sisteme fark olacağını söylemeye gerek yok sanırım bu sizin kurmak istediğiniz sistemden beklentilerinize kalmıştır.

HDVR (Hybrid DVR)

IP kameralar piyasaya ilk çıktıklarında yazılımsal olarak görüntüler kayıt altına alınmaktaydı fakat bu çeşitli sıkıntılara yol açmaktaydı. Analog sistemlerde oldugu gibi bunda da sistem için bir PC ayırmak gerekmekteydi buda gün içerisinde ağımıza bağlı olarak kullandığımız PCyi ciddi şekilde kasmaktaydı. CCTV üreticileri analog sistemdeki DVR kartlarının yerini alan standalone dvr cihazları gibi ıp kamerlar içinde üretilen yazılımlarda zaman içerisinde yerini hybrid yapıdaki hem anolog kameraları hem de IP kameraları kayıt edebilen kayıt cihazlarına bırakmaya başladı. Bu çok CCTV çözümleri için geniş bir yalpazenin açılmsını sağladı bu sayede hali hazırda kurulu olan bir sisteme entegre edilebilein ıp kameralarla sistem genişlemeleri sağlanabildi.

NVR (Network Video Recorder)

Hybrid DVR cihazları büyük ölçekli sistemler için yetmemeye başlayınca sadece IP kameraları kayıt eden NVR (Network Video Recorder) cihazları üretildi.NVR cihazları aynı anolog CCTV de olduğu gibi 16 kanal (4CIF) ile sınırlı üretildiler. Şuan piyasada 256 kamera destekli ve HD kalitesinde görüntü kaydı yapabilen NVR cihazları bulunmakta. NVR cihazları IP kameralarla uyumlu çalışarak ağdaki kameraları tanıtmayada gerek bırakmamışlardır. İç ağdaki destekledigi kamera çeşitlerini otomatik olarak tanıyarak kayıt almaya başlayabilen tak çalış NVR cihazları bulunmaktadır. Bunun için genellikle onvif destekli kamera ve NVR cihazı alırsanız kameralarınızı tanıtmada sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Bu cihazlar ayrıca bize yüksek çözünürlüklü görüntü kayıtlarımızda geniş depolama alanı sağlamak için tasarlanmaktadır. Artık NVR cihazları raid destekli olarak 4-8-12-16-24-48-96 harddiske kadar destekleyebilecek şekilde üretilmekte 990TB kadar çıkan cihazlar üretilmektedir. Bu yapıdaki aynalama sistemi sayesinde veri kaybı riskini düşürmektedir.

NAS (Network Attached Storage) üniteleri

NAS üniteleri NVR cihazlarına göre çok daha yüksek kapasiteleri desteklemekle birlikte yüksek kalitedekigörüntüleri yönetmek ve uzun süreler kayıt etmek çok daha kolay hale geldi.(daha detaylı bilgi için tıklayın )

Görüntü Kodlayıcı ve Çözücüler

Kodlayıcılar – IP Encoder : Analog kameralardan gelen video sinyallerinin IP ağı üzerinden aktarılabilmesi için analog video sinyalini dijitale çevirerek ağa gönderilmesini sağlayan cihazlara IP encoder- kodyacı diyoruz. Bu anolog olan sistemimizi network taşımamıza yardım ettiği gibi hali hazırdaki bir ıp kamera sistemine analog bir kamera bağlamamızı da sağlamakta.

Çözücü – IP Decoder : Network Kameraları ve Video Kodlayıcılarından gelen MPEG/JPEG görüntü verilerinin kodunu çözebilir. Bu sayede görüntülerin izlenmesini sağlar bazı modelleri network video ve ses akışlarını HDMI standart sinyallerine dönüştürerek HD ekranların sisteme bağlanmasını mümkün kılabilir.

IP kamera arkasındaki network girişine RJ-45 vasıtası ile İnternet bağlantısını sağlayacak şekilde kablolamayı yapalım, bu ıp kameramızın ağa bağlantısını sağlayacak. Tabi bazı kameralar Wİ-Fİ bağlantısı ile veya 3G yardımı ile networka bağlanabilmekte internet bağlantısı yapılan ıp kameranızın enerji girişinide yaptıysanız (12v-DC) artık tek yapmanız gereken NVR cihazınıza bağlanarak aynı ağ üzerindeki kameraların adreslerini bulmasını beklemeniz gerekmekte.

Her cihazın kullanım şekli farklı oldugu için şimdi burada işlem basamakları anlatmak yanlış olur ama aldıgınız kayıt cihazının manuelinde (kullanım kılavuzu) sisteme nasıl tanıtacağınız ve ıp kameraları nasıl ekleyebileceğiniz yazmaktadır.

CCTV sisteminde kameranızın görüntü kalitesi ne olursa olsun sizin o kaliteli görüntüyü kayıt altına almanız gerekmektedir ki daha sonra izleyebilesiniz. Bunun içindir ki kayıt cihazlarının özellikleri kamera görüntü kaliteleri ile doğru orantılı olarak gelişim göstermektedir. IP kamera kaydı konusunda gerçekleşen bu teknolojik ilerlemeler sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntülerin işlenmesi ve kayıt edilmesi sorun olmamaktadır. Buda tabiki CCTV kameralarının gelişimiyle dogru orantılıdır. Kayıt sistemi geliştikçe Megapiksel kameraları gelişmiş ve 1,3-2-3-5-8-10 Megapixele kadar sabit kameralar ve Speeddome kameralar üretilmeye başlanmıştır. Önceleri sistem problemleri çıkartması ile çok tercih edilmeyen IP kamera sistemleri rahatlıkla tüm CCTV projelerinde sorunsuz kullanılabilir hale gelmiştir. Fakat tabiki de CCTV teknolojisinin kaymaya başladığı ve hızla pazar payının yükselten IP kameralar ve kayıt cihazları fiyat olarak hala yüksektir. Malumunuz olduğu gibi teknolojinin gelişimi ile fiyat skalası genişlik göstermektedir. Yani analog CCTV sisteminde olduğu kaliteden ödün verebildiğiniz kadar fiyatları aşağıya çekme imkanınız var.

Sitemizde Axis Cisco ve Kodak markalı IP Kameralar, Axis ve Qnap markalı NVR, Drobo, Synology, Qnap ve Thecus markalı NAS cihazlarını bulabilirsiniz

Yorumlar

    Bu yazıya daha önce hiç yorum yapılmamış.
    İlk yorumu sen yap!

Sende Yorum Yap